Oogsten, koken en smullen maar: leerlingen Dordtse Vrije School op bezoek bij de boer

Afgelopen weken gingen in totaal 48 leerlingen uit klas 3 en klas 4 van de Dordtse Vrije School op bezoek bij boer Martin in Strijen. (Beleef het en Eet het). Tijdens deze activiteit ontdekten de kinderen hoe het eraan toegaat op een akkerbouwbedrijf, hoe groenten nu eigenlijk groeien en hoe leuk en lekker het is om je eigen groenten te oogsten, te bereiden en op te eten.

Proeven wat je uit de grond haalt

Boer Martin de Ruiter uit Strijen heeft op zijn boerderij een perceel van 3 hectare ingericht met strokenteelt. Daar groeien allerlei verschillende gewassen, zoals aardappelen, uien, sperziebonen en kool. Het perceel is omrand door prachtige bloemenranden van wel 15 meter breed.

Na een busrit van een half uur, gingen de kinderen van de Dordtse Vrije School met laarzen en kruiwagens het land op om daar zelf te oogsten. Met de handen in de klei dus. Ze mochten daar ook gelijk al proeven wat ze uit de grond gehaald hadden. De kinderen vonden het prachtig en kwamen dan ook met oranje en paarse monden van de wortels en bieten terug van het land.

Wassen, snijden, koken en smullen maar!

Buiten werken maakt hongerig, dus na het oogsten was het tijd voor lunch. De lunch bestond niet uit een van thuis meegebrachte boterham met kaas, maar uit een lunch die de kinderen zelf gingen maken. Aan de rand van de akker gingen de kinderen aan de slag met de verse groente. Wassen, snijden, bakken en smullen maar! Op het menu stond een boerenomelet en een bietensalade. Dit werd begeleid door Petra Wevers, groencoach en eigenaresse KrachtigBuiten, tevens voorfietser van Fietsen voor m'n Eten. Zij verzorgde deze kookworkshop vanuit haar initiatief 'n Bietje Gezond de Polder rond.

Na de lunch en de afwas mochten de kinderen als beloning nog een boeketje plukken voor thuis. Na een teleurgesteld "oh daar is de bus alweer" was het helaas alweer tijd om terug te gaan naar school. Voor de kinderen was het een geweldige ervaring.

Gezonde leefstijl stimuleren

Duurzaamheidscentrum Dordrecht en KrachtigBuiten willen met dit bezoek een gezonde leefstijl stimuleren maar ook de kennis rondom ons eigen voedsel vergroten. Als kinderen gezien hebben hoe groenten groeien en ze zelf hebben mogen oogsten, des te groter is de kans dat ze zelf ook groenten zullen eten.

Locatie

Locatie
Beleef het en Eet het
Groot Cromstrijensedijk 17a
3291 LD Strijen
Zuid-Holland

Details

Naam event
Bietje Gezond De Polder Rond
Datum
do 5 oktober 2023 09:00 – 14:00
Locatie
Beleef het en Eet het
Groot Cromstrijensedijk 17a
3291 LD Strijen
Zuid-Holland
Thema
Gezonde Leefstijl, De makers van ons voedsel
Doelgroep
Kinderen

Aan agenda toevoegen

'n Bietje gezond

Petra Wevers is als groene coach met haar bedrijf KrachtigBuiten, betrokken bij vele sociale en duurzame projecten waarbij gezond opgroeien  voor kinderen centraal staat en  Leontine Ouwerling is als voedingsdeskundige met haar bedrijf OpjeBordje actief in het begeleiden van kinderen en gezinnen bij leefstijl en gezonde keuzes, waarbij voeding veelal leidt tot een betere gezondheid en  het verdwijnen van klachten.  Samen hebben zij  de krachten gebundeld en " 'n  Bietje Gezond"  opgericht met  als gezamenlijke missie kinderen te leren over de waarde  en het belang van gezonde voeding en gezond opgroeien. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd meer te weten komen over gezonde voeding en leefstijl, zodat ze leren om ook op latere leeftijd gezonde en duurzame keuzes te maken.  Door de kinderen uit de klas te halen en in aanraking te brengen met de natuur, de boer en de kwekers, ervaren kinderen waar gezonde voeding vandaan komt en wat ervoor nodig is om het te laten groeien, te oogsten en uiteindelijk als maaltijd op je bord te krijgen. Bietje Gezond is de motor achter vele projecten en evenementen. Een van de projecten is "n Bietje Gezond op Waterpoortgrond;" een voedsel educatie project wat georganiseerd wordt voor basisschoolkinderen in Waterpoort gebied. Een pure boerderij beleving bij lokale boeren waar kinderen leren waar het voedsel vandaan komt, wat gezonde voeding inhoudt en waarbij ze zelf aan de slag gaan met het bereiden van verse producten aan de hand van hun eigen gemaakte recepten. Met als eindresultaat een prachtig kinderkookboek en een gezond kindermenu in lokale restaurants. 12 scholen uit 3 provincies binnen Waterpoort gebied doen hieraan mee komend schooljaar. "'n Bietje Gezond de Polder rond," heeft het Bietje Gezond team voor de 2e keer dit jaar georganiseerd binnen de gemeente Moerdijk. Gezinnen fietsen de polders rond langs boerderij winkels, kopen lokale produkten aan de hand van een boodschappenlijst en ontvangen een recept waarmee ze aan het eind van de dag een gezond gerecht klaar maken.  Onderweg valt er van alles te beleven en te leren voor kinderen.