Op 10 oktober a.s., tijdens Dutch Food Week, vindt het Dutch Cuisine Wereldsmaken event plaats bij Koning Willem I College in Den Bosch. In de aanloop hiervan maakten vijf ‘Bossche buurtmoeders’ kennis met elkaar. Zij vormen de spil in het unieke initiatief van AgriFood Capital en Koning Willem I College die voor een ware smeltkroes van smaken, culturen en verhalen gaat zorgen.

Sociaal-maatschappelijke rol

Bossche buurtmoeders zijn echte verbinders in hun eigen wijk waar veel mensen van buitenlandse komaf wonen. Zij koken veelal als vrijwilligers in buurtkeukens voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze buurtmoeders hebben daarmee een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol in de Bossche samenleving. 

Roots in het buitenland
Aan Dutch Cuisine Wereldsmaken doen ‘buurtmoeders’ mee met roots in Iran, Turkije, de Nederlandse Antillen, Suriname en Zuid-Afrika. De jonge chefs van de toekomst leren bijvoorbeeld nieuwe bereidingstechnieken en over andere gewoonten. Andersom maken de buurtmoeders, allemaal doorgewinterde hobbykoks, nader kennis met de vijf principes van Dutch Cuisine en de Nieuwe Nederlandse Keuken. Daarnaast nemen zij ieder vijf inwoners uit hun wijk mee die aan hun tafel gaan meegenieten van bijzondere gerechten met bijzondere verhalen.

AgriFood Capital

Wij zijn de makers van het voedsel van vandaag en morgen AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de regio Noordoost-Brabant. Voedselmakers die geloven dat de manier waarop we vandaag voedsel maken en eten, het verschil maakt voor morgen. Samen werken we aan de slimste en duurzaamste voedselketens van boer tot bord. Deze voedselketens zijn precies, circulair, waardevol en verbonden. Wat bieden we? Wij helpen voedselmakers om vernieuwender te zijn en meer impact te maken met: - Expertise, netwerk en (toegang tot) kapitaal. - Programma’s, projecten en netwerk-activiteiten gericht op ondernemen, innoveren, leren en samenwerken in agrifood. - Inspirerende cases en voorbeelden die laten zien dat het wérkt. Noordoost-Brabant Dat doen we vanuit Noordoost-Brabant, een regio met een rijke traditie in voedsel maken.  Met uitblinkers in agrifood, hightech en logistiek.  Een regio waar dromers, durvers en doeners van niets iets maken en daar samen de schouders onder zetten. Innovatie vinden we hier heel logisch omdat we elkaar steeds blijven uitdagen. En dat alles willen we graag delen met de rest van de wereld.