Stoofperenfeest Ruinerwold

Bewaar in 'mijn favorieten'

Locatie

Dokter Larijweg te Ruinerwold

Datum

05/10/2019

Tijd

09:00 - 16:00

Toegang

Gratis toegang, perenplukken gaat per opbod

Beschrijving

Ook dit jaar vindt op de eerste zaterdag van oktober de unieke perenpluk in Ruinerwold plaats aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld. Het is onderdeel van het Stoofperenfeest, met marktkramen en muziek op boerenerven én kinderactiviteiten, zoals een stoofperen-veilingmeester. Kom plukken, proeven en ontdekken op dit bijzondere Drentse oogstfeest!

De oogst van 2019 is goed, de meeste bomen hangen vol. Enkele hebben last gehad van de late nachtvorst en van de hittegolven afgelopen zomers. De stoofpeersoorten aan de Dokter Larijweg zijn oude rassen met klinkende namen, zoals Winterjan, Valse IJsbout, Boerengroen, Zoete Brederode, Winterlouwtje, Pondspeer, Kampervenus, Kleipeer en Gieser Wildeman.

Tijdens het Stoofperenfeest hangen aan verschillende bomen informatiebordjes over de soorten.

De geschiedenis

De berm langs de 7 kilometer lange Dokter Larijweg is na de bestrating in 1925/26 aan weerskanten beplant met perenbomen, zo’n 1300 stuks ongeveer. Dit zijn bijna allemaal stoofperen, langer houdbare peren dus.

Er is toentertijd voor perenbomen gekozen zodat de gemeentearbeiders deze in het najaar konden plukken en verdelen onder de armere mensen van de bevolking. Dan waren die in de wintermaanden van vitamines voorzien. Inmiddels is de perenpluk een manier om de kas van de lokale museumboerderij te vullen.

Nieuw dit jaar: KINDERVEILINGMEESTER voor kids en hun familie, club, vriendjes of buren

Leer hoe een veilingmeester werkt, hoe je peren plukt en bedenk wat je met je peren doet. Verhandelen? Of ga je er wat lekkers mee maken?
De Kinderveilingmeester start om 9.00 uur aan het eind van de Dokter Larijweg, bij de Larijhoeve op nummer 171, en loopt de weg terug tot aan het Kindererf op nummer 153 (1 kilometer).
Kinderen mogen bieden op een boom en deze samen leegplukken samen met hun ouders of volwassen begeleiders.

ZO WERKT DE PERENPLUK

Bij de verkoop worden de perenbomen langs de Dokter Larijweg per opbod verkocht aan de hoogste bieder.Bieden maar!

’s Ochtends om 9 uur begint de pander ter hoogte van dokter Larijweg 1 met de verkoop (de kinderveilingmeester begint juist aan de andere kant, op nummer 171).

Elke boom, of soms een aantal wat kleinere bomen, krijgt een nummer en dan kan het bieden beginnen.

Meestal gaan de bomen weg voor een paar euro, maar soms is er een boom die voor 30 tot 35 euro weggaat. Dit zijn bomen die veel vruchten dragen, of die gewild zijn om hun soort, zoals de bekende peersoort Gieser Wildeman). Zodra de boom gekocht is, kan het plukken beginnen.

Mensen zijn in de weer met netjes, dekens, vangnetten, speciale scharen, emmers, ladders, maar ook hoogwerkers zijn gesignaleerd. Veelal zijn het particulieren die er een gezellig dagje van maken met de hele familie (en soms met koelbox en tuinstoelen en al in de berm zitten) maar ook handelaars proberen hun slag te slaan. De Lions uit Meppel kopen en plukken altijd een aantal bomen voor de voedselbank. Iedere koper heeft de hele zaterdag tijd om zijn boom (bomen) leeg te plukken. Alles wat blijft hangen is de volgende dag algemeen goed en mag door iedereen geplukt worden.

PLUKREGLEMENT en PLUKTIPS

LET OP Plukken mag pas 5 oktober tijdens het feest

In de weken vóór de Perenverkoop mag er niet geplukt worden. Dit zullen de inwoners van Ruinerwold dan ook niet in hun hoofd halen 😉 Toch zijn er wel eens mensen die de verleiding erg groot vinden. Vooral aan het eind van de Dokter Larijweg wil het nog wel eens gebeuren dat er een boompje leeggeplukt wordt. Maar de kans is groot dat men op zijn gedrag wordt aangesproken… De perenbomen die op 5 oktober worden geveild, mogen die dag geplukt worden. Het geldbedrag gaat naar de Museumboederij Karstenhoeve.

Om onze mooie bomen te sparen, vragen wij je ze met respect te behandelen, zodat we er allemaal nog jaren van kunnen genieten, samen met onze gasten.

Reglement

  • Klim niet in kleine bomen
  • Klim niet tot in de boomtop
  • Bomen met kracht leegschudden is onwenselijk: het is slecht voor de boom, en bovendien krijg je geblutste peren die niet lang houdbaar zijn
  • Pluk samen, zeker als je op een ladder staat
  • De organisatie is niet aansprakelijk voor ongelukken, beschadigingen of diefstal

Tips

  • Neem fruitdozen, kratten of emmers mee
  • Met een bezem of een lange stok kun je takken zachtjes een zetje geven. Neem een laken mee om de peren in op te vangen
  • Laat peren waar je niet bij kunt, hangen voor de vogels
  • Bewaar de peren thuis op een donkere, koele plek. Of maak ze meteen klaar en/of vries ze in
Kaart wordt geladen...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina