Food Challenge ‘Eet als een pionier’ tijdens Restaurantweken

Bewaar in 'mijn favorieten'

Locatie

Diverse restaurants in Flevoland

Datum

05/10/2019 - 16/10/2019

Tijd

Hele dag

Beschrijving

Provincie Flevoland daagt je uit: Eet als een pionier!

Provincie Flevoland is gestart met de challenge ‘Eet als een pionier!’. Met de challenge wil de provincie samen met haar inwoners, ondernemers en onderwijsinstellingen vooroplopen in een gezondere en duurzamere wereld. Alle (aspirant-) koks van wie de keuken in Flevoland staat, worden uitgedaagd om hun lekkerste pioniersdis tijdens de restaurantweken van 23 september tot 13 oktober op de kaart te zetten. In de Dutch Food Week, op 16 oktober, is de finale cook-off.

Op naar 80% groen op je bord
Hoe zorgen we voor eerlijk, veilig, duurzaam en gezond voedsel in de toekomst? Het is een immens groot vraagstuk en toch ligt een van de oplossingen gewoon elke avond voor onze neus: meer groente op ons bord. Een andere verhouding kiezen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Zo simpel als dat. Door 80% van ons bord te vullen met groente, fruit, paddenstoelen, noten en zaden kunnen we het voedselsysteem drastisch verduurzamen. We verminderen onze CO2 uitstoot, verbeteren de bodemkwaliteit en biodiversiteit en, als bonus, worden we ook nog eens gezonder.

Restaurantweken: 23 september tot 13 oktober 2019
In september en oktober zetten de deelnemende koks hun pioniersgerechten op de kaart. De gasten kunnen de gerechten dan komen proeven en tot en met 13 oktober 2019 hun stem uitbrengen via eetalseenpionier.nl en Facebook.

Inspiratie & gratis Masterclasses
Voor koks die graag het verschil willen maken, maar nog inspiratie nodig hebben om te koken met 80% groen worden er in samenwerking met Dutch Cuisine gratis masterclasses georganiseerd. De tweede masterclass genaamd Kom eten! vindt plaats op 26 augustus bij de Stadsboerderij in Almere. De derde masterclass vindt plaats op 23 september. Aanmelden kan via eetalseenpionier.nl.

Onze polderhelden
De koks werken hun pioniersdis uit in een recept dat in ieder geval Edamame (verse soja) en paddenstoelen bevat. Dit zijn ingrediënten die worden geteeld in pilots van de provincie. Daarnaast worden de koks uitgedaagd om met minimaal 80% aan producten uit de regio te koken en gebruik te maken van de zeven andere zogeheten ‘Polderhelden’: aardappel, appel, biet, lam, lof, kip en walnoot.

Aansprekende jury & prijzenpakket
De jury bestaat uit: Gilles van der Loo (culinair journalist), Pascal Jalhay (jongste chefkok met twee sterren van Nederland), Herman Docters van Leeuwen (duurzaamheidsexpert, verbonden aan het keurmerk ‘on the Way to Planet Proof’) en Marianne Karstens (gedragsexpert). Alle acht finalisten wordt de workshop ‘Verrot lekker’ van food designer Christian Weij aangeboden. De winnaar van de finale cook-off ontvangt naast exposure een uitgebreid prijzenpakket met o.a. een dag meelopen met masterchef Luc Kusters van Bolenius Restaurant op de Amsterdamse Zuidas. Met als afsluiting van de dag een diner en overnachting in Hotel QO in Amsterdam.

‘Eet als een pionier’ is onderdeel van Growing Green Proteins
Met het programma Growing Green Proteins onderzoekt de provincie de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie. We verbinden de regio om samen innovaties te ontwikkelen, kansen te benutten en barrières te slechten. Met meerdere pilots (o.a. FlevoVerseSoja) zetten we in Flevoland gezamenlijk plantaardige eiwitten op de kaart.

Kaart wordt geladen...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de opbouw van Dutch Food Week 2020

De nieuwsbrief is er voor iedereen die betrokken wil zijn bij de totstandkoming van Dutch Food Week. Schrijf je hier in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina