Dutch Food Challenge

Bewaar in 'mijn favorieten'

Locatie

Nederland

Datum

05/10/2019 - 16/10/2019

Tijd

Hele dag

Beschrijving

Sta jij wel eens ‘s ochtends in de keuken om een ‘bewuste’ smoothie te maken als ontbijt? Of een lekkere boterham te smeren met kaas? En heb je dan enig idee van waar op de wereld jouw ingrediënten vandaan komen? De kans is groot dat je wel eens iets eet waarvan je geen idee hebt waar het vandaan komt en soms misschien amper weet hoe het wordt verbouwd en hoeveel moeite de boer daar voor moet doen.

Gek is dit niet. Tegenwoordig staan op de meeste producten wel een herkomst vermeld. Hier zou je uit kunnen afleiden waar het product vandaan komt en welke reis het afgelegd heeft. Maar wees eerlijk, kijk jij daar altijd na? En sta je er ook bij stil hoe een product überhaupt op je bord komt?

Kijk! Een rondje om de wereld bedraagt ongeveer 40.000 km. Jouw groene lekkere smoothie heeft misschien wel 33.000 km hier van afgelegd. Maar is het altijd erg dat producten van ver komen? Heb je er wel eens bij stil gestaan dat producten van ver misschien wel niet direct invloed op jouw hebben maar wel op bijvoorbeeld het klimaat, of op dierenwelzijn, of op de prijs die de boer krijgt voor zijn of haar product?

Wat voor verschil kan de herkomst concreet maken voor bijvoorbeeld een visser? Dat een Nederlandse visser in de Noordzee werkt met een gedegen CAO, vastgestelde werkuren en een redelijke vergoeding voor zijn werkzaamheden. Terwijl het in Azië voorkomt dat vissers uit Myanmar weken-, soms zelfs maandenlang, opgesloten zijn op Thaise vissersschepen. Hier verrichten ze zwaar fysiek werk terwijl ze nauwelijks een leefbaar inkomen bij elkaar vissen. Het zelfde geldt voor onze Nederlandse boeren. Ze werken hard, maar door de globalisering en liberalisering worden de prijzen door ketenpartners bepaald. Producten gaan voor minimale prijzen weg. Inkopers van supermarkten vragen goedkoper te produceren. De marges worden kleiner , de productie opbrengst moet daardoor nog maximaler worden. Hiertoe zijn boeren gedwongen te vergroten. Ondanks dat blijft het allemaal onder de kostprijs.

Maar is een transport dan altijd slecht? Bananen komen ook van ver! Het is natuurlijk zo dat een product uit Brazilië veel mee transport kilometers moet af leggen voor dat jij het hier in je mond stopt. En bananen telen in Nederland is veel minder duurzaam dan ze bijvoorbeeld uit Brazilië te importeren.

Een product van ver komt betekent niet altijd dat het product slechter voor het milieu is dan een vergelijkbaar product dat van dichtbij gehaald wordt. Op de totale impact van een product zijn namelijk heel veel factoren van invloed, niet alleen het transport. Wat kun jij doen? Deze voorbeelden illustreren waarom het ertoe doet om op te letten waar je producten vandaan komen. Wil jij meer weten over wat er met jouw producten gebeurd is en waar ze vandaan komen? Bekijk dan of er herkomstlanden op een productverpakking vermeld staan. We moeten met z’n allen nieuwe waarde creëren. Die waarden zou ik omschrijven als nog beter voedsel, meer inzicht in verbondenheid met de producent, voedsel dat van dichtbij afkomstig is, als klant invloed hebben op de landbouw en diensten die deze sector levert.

Daarom hebben we in de Dutch Food Week (5 tot 16 oktober) een * Dutch Food Challenge* opgezet. Twee weken lang bewust boodschappen doen door alleen maar eten en drinken te kopen van Nederlandse afkomst. Doe je mee en deel jij je boodschappen met ons? Je zal verbaasd zijn hoeveel eten en drinken er niet van onze boeren komt Bewustwording begint het mee! Probeer het eens

Website

Download

iCal | Google Calendar

Kaart wordt geladen...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de opbouw van Dutch Food Week 2020

De nieuwsbrief is er voor iedereen die betrokken wil zijn bij de totstandkoming van Dutch Food Week. Schrijf je hier in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina