Wat eten we…? Kip!

03 oktober 2019

Naarmate de wereldpopulatie groeit, het gemiddelde inkomen van de wereldbevolking stijgt en de vleesconsumptie in de westerse wereld niet afneemt, blijft de wereldwijde vraag naar vleesproteïnen toenemen. Ook in Nederland. Ter illustratie: per jaar eet een Nederlander 22,2 kilo pluimveevlees, waarvan 18 kilo kip. Wat zijn de ontwikkelingen in de wereld van pluimveeverwerking?

Marel Poultry, wereldleider op het gebied van productie, installatie en onderhoud van systemen voor de pluimveeverwerking én partner van Dutch Food Week, geeft meer inzicht in de kansen (en uitdagingen) van de (kippen)vleesindustrie. Voedselveiligheid en duurzaamheid zijn belangrijke kwesties in een wereld die steeds verder verstedelijkt, niet alleen in Nederland. Om al die stadsbewoners voldoende eiwitrijk voedsel te bieden, zal kippenvlees een belangrijke voedingsbron blijven. Volgens Marel Poultry heeft pluimveeverwerking één van de beste voedselconversies én de laagste ecologische voetafdruk van de vleesindustrie. Bovendien wordt kippenvlees door alle culturen en religies in de wereld geaccepteerd. Maar om de benodigde hoeveelheden vlees te produceren, zijn innovatieve verwerkingsprocessen nodig.

Tegen verspilling 
De mogelijkheden voor innovatieve pluimveeverwerking zijn groot. Marel Poultry legt de lat graag hoog: het bedrijf verhoogt de efficiëntie naar het hoogste niveau en voegt maximale waarde toe aan de eindproducten. Een voorbeeld: het ontbenen van dijen zorgt ervoor dat deze producten een hogere waarde krijgen dan hun equivalenten mét bot. Deze opwaardering kan worden bereikt met alle delen van de kip: borst, poten, vleugels, ingewanden en meer, wat zorgt voor een perfecte vierkantsverwaarding. Niets van de kip wordt nog verspild.

Logistiek
Een ander voorbeeld van duurzaamheid is de ingenieuze constructie van de transportmodules. Hiermee kunnen meer kippen per vrachtwagen worden vervoerd, terwijl de dieren zelfs nog méér ruimte hebben dan voorheen. Hiermee slaat Marel Poultry twee vliegen in één klap: het dierenwelzijn wordt verhoogd en de CO2 uitstoot wordt beperkt doordat minder truckbewegingen nodig zijn. 

Prestaties
Marel Poultry gaat de uitdaging om deze snel stijgende productiebehoeften te verwezenlijken graag aan. Door wereldwijde expertise te vertalen in lokale oplossingen op maat, kan Marel Poultry beantwoorden aan alle voorschriften die bijvoorbeeld in Nederland van kracht zijn met betrekking tot hygiëne, dierenwelzijn of traceerbaarheid. Verregaand geautomatiseerde, intelligente en efficiënte industriële voedselverwerkingssystemen zijn nodig om te voldoen aan de enorme toename van de vraag naar eiwitrijk, betaalbaar gezond voedsel. Marel Poultry werkt aan de toekomst!Meer informatie? Bekijk de websitevan Marel Poultry.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de opbouw van Dutch Food Week 2020

De nieuwsbrief is er voor iedereen die betrokken wil zijn bij de totstandkoming van Dutch Food Week. Schrijf je hier in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina