Smakelijke Moestuinen: ‘Jong geleerd, oud gedaan’

27 februari 2019

Gezond eten: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het project Smakelijke Moestuinen Peuterproef brengt peuters en hun verzorgers spelenderwijs in contact met het natuurlijke groeiproces en de voedingswaarde van groenten. Dutch Agri Food Week in gesprek met Peter Legters (Jongeren Op Gezond Gewicht) over dit bijzondere initiatief.

‘In de peuterjaren wordt de basis gelegd voor het voedingspatroon van later. Wanneer peuters dagelijks verse groente leren eten, hebben zij daar later veel profijt van. Hier geldt: jong geleerd, oud gedaan. Kinderen tot vier jaar, hun ouders en verzorgers zijn goed bereikbaar op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Met behulp van de Smakelijke Moestuinen leren peuters groenten kennen, hoe zij groeien, ruiken en eruitzien, maar vooral ook hoe zij smaken.’

Voedings- en leefstijlprogramma
De aanpak bestaat uit een breed opgezet programma. ‘Naast het kweken en oogsten van groenten in de moestuinbakken, worden ook de ouders en verzorgers van de peuters betrokken. Het draait niet alleen om het plaatsen van een moestuinbak, het betreft een compleet lespakket. Hierbij laten de pedagogisch medewerkers op dagverblijven kinderen de groenten proeven’, aldus Peter Legters.

JOGG, BuurtLAB & Jong Leren Eten
Smakelijke Moestuinen is een initiatief van BuurtLAB, Jongeren Op Gezond Gewicht en Jong Leren Eten. Er zijn afgelopen jaren o.a. in de JOGG-gemeenten Den Haag, Dordrecht, Hardenberg, Leiden, Purmerend en Rotterdam moestuinen geplaatst. In de week voor de Gezonde Jeugd – een initiatief van JOGG – van 11 tot en met 15 maart kan iedereen in Nederland laten zien hoe belangrijk het is dat jongeren kunnen opgroeien in een gezonde omgeving en die tevens uitnodigt om te spelen en bewegen wanneer ze dit willen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina