Roger van Hoesel (directeur Foodvalley NL): “Iedereen die kan bijdragen is welkom, maar je moet wel van aanpakken houden”

24 oktober 2019

Foodinnovatie, business development en de beste faciliteiten voor food start-ups en scale-ups: je vindt het in Regio Foodvalley. Cijfers uit de derde editie van de Agrifoodmonitor Ede-Wageningen 2018 tonen aan dat er in de regio volop werkgelegenheid is in de Topsector Agri&Food met in Ede 8.370 banen en in Wageningen 7.300 banen. In gesprek met Roger van Hoesel, Managing Director van Foodvalley NL, over de ontwikkelingen in regio Foodvalley (en daar ver buiten). 

Langetermijnvisie AgriFood 2030
Het AgriFood 2030-programma biedt een langetermijnvisie en concrete uitgangspunten voor integrale ontwikkeling en financiering van food projecten. Het programma is ontwikkeld door adviesbureau McKinsey & Company op verzoek van FrieslandCampina, gemeente Ede, gemeente Wageningen, de ministeries van LNV en EZ, Regio FoodValley, Topsector Agri&Food, Unilever, Wageningen University & Research en Provincie Gelderland. Hierin worden zes overkoepelende speerpunten benoemd: ondernemerschap, gezamenlijke onderzoeks- en proeffaciliteiten, kennisvalorisatie, internationale acquisitie en aantrekken van talent en het vestigingsklimaat. Van Hoesel: “De support die Foodvalley NL biedt is heel praktisch: van het ondersteunen van het midden- en kleinbedrijf bij hun innovatievragen tot het organiseren van beursdeelnames voor onze leden in het buitenland. Ik omschrijf ons vaak als een doe-club, meer dan een kennis-club. Iedereen die kan bijdragen is welkom, maar je moet wel van aanpakken houden. Persoonlijk vind ik het heel leuk om met alledaagse uitdagingen bezig te zijn en ik heb een grote affiniteit met het internationale perspectief. Voor mijn werk reis ik naar inspirerende foodregio’s in de wereld, daar mag ik vaak over het Foodvalley ecosysteem  vertellen. In het buitenland zie ik hoe andere partijen en regio’s werken aan innovaties op het gebied van voedsel. Een goede reminder aan ons: we moeten opletten dat we niet de hele tijd tegen elkaar zeggen dat we wereldkampioen zijn, want dat ben je maar heel even.”

Roger van Hoesel | Managing Director Foodvalley NL

In de spotlight: The Protein Cluster
Foodvalley NL heeft een inhoudelijke focus op vier mondiale thema’s: eiwittransitie, gezonde voeding, circulaire landbouw en de toepassing van moderne technologie op deze thema’s. Een van de initiatieven waar Foodvalley NL aan heeft bijgedragen is The Protein Cluster, een businessprogramma voor plantaardige eiwitten om bedrijven concrete ondersteuning te bieden om succesvol te worden in de snelgroeiende markt. The Protein Cluster is een samenwerking van bedrijven in dit domein en wordt ondersteund door de Nederlandse provincies Gelderland en Overijssel, Oost NL en Foodvalley NL. “Deze samenwerking is een typisch voorbeeld voor Foodvalley NL. Door geen lijntjes trekken rondom provincies en puur vanuit bedrijven te handelen. Dat past misschien niet altijd in politieke context of beleid, maar daar halen we juist veel energie uit. Wij zien dat het werkt om op die manier nieuwe producten op de markt brengen. Daar gaat het om in Foodvalley NL. De basis is het lidmaatschap. We weten elkaar heel makkelijk te vinden en verschuilen ons niet achter mechanisme. Dat geeft mensen het gevoel: dit is mijn clubje. Het zijn ondernemers die samen het stuur beetpakken. Ik ben dan ook trots op de internationale aantrekkingskracht die we hiermee vergroten. Daar bouwen wij aan mee.”

Meer weten over Foodvalley NL? Bekijk de website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de opbouw van Dutch Food Week 2020

De nieuwsbrief is er voor iedereen die betrokken wil zijn bij de totstandkoming van Dutch Food Week. Schrijf je hier in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina