‘Onze impact in Food Valley – en buiten deze regio – is groot’

16 augustus 2019

Ziekenhuis Gelderse Vallei is hét Voedingsziekenhuis van Nederland. Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg, is sinds 2007 betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van optimale voedingszorg in regio Food Valley. In dit ziekenhuis zorgen artsen, diëtisten, facilitaire dienst en WUR-wetenschappers ervoor dat alle patiënten de juiste voeding tot hun beschikking hebben. Dat kunnen ze zelf bestellen in de juiste hoeveelheid en op de gewenste tijd door het Sodexo-programma ‘At your request’. Het ziekenhuis loopt voorop in het toepassen van wetenschappelijk voedingskennis in de zorgpraktijk.

Tom van Loenhout | Cardioloog & voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg

‘In 2007 hebben wij, als ziekenhuis, gekozen voor het speerpunt ‘voeding’. Een groep enthousiaste artsen concludeerde dat voeding nog te weinig aandacht kreeg in de zorg. Goede voeding hoort bij een optimale behandeling en heeft een positieve invloed op de gezondheid. In die tijd deed Wageningen University ook al veel onderzoek naar voeding, maar vooral onder gezonde mensen. Daar wilden we gezamenlijk verandering in brengen. In juli 2007 is de Stichting Alliantie Voeding Gelderse Vallei – later Alliantie Voeding in de Zorg – opgericht door Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding van Wageningen University & Research. Inmiddels is ook ziekenhuis Rijnstate toegetreden tot de Alliantie Voeding in de Zorg en is landelijk erkend als expertisecentrum van voeding in de zorg. Wetenschappelijke inzichten over voeding en bewegen maken we persoonlijk toepasbaar in preventie en zorg.’

Voeding in de genen
‘Onderzoek naar waarom voeding belangrijk is voor diverse doelgroepen is ons uitgangspunt: van zieke mensen tot gezonde mensen en van jong tot oud. Voeding zit sinds de oprichting van de alliantie in onze genen en behoort tot de speerpunten van het ziekenhuis. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ons maaltijdenservice-concept en ons ziekenhuis uitgeroepen tot beste Voedingsziekenhuis van Nederland. Ons netwerk groeit: we breiden het uit met andere ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, revalidatiecentra en kennisinstellingen. Onze impact in Food Valley is groot, maar reikt verder dan deze regio: we zitten aan tafel met provinciale, landelijke én buitenlandse partijen. 

Inmiddels zijn er verschillende ziekenhuizen die onze aanpak overnemen en dat is precies wat we willen.  De Alliantie Voeding in de Zorg is partner in het Nationaal Preventie Akkoord en draait uitrolprogramma ‘Goede Zorg Proef Je’, met subsidie van ministerie van VWS, om het voedingsaanbod in Nederlandse ziekenhuizen gezonder te maken. Betere voeding in ziekenhuizen is voor de korte termijn goed, maar patiënten zijn maar vier of vijf dagen in het ziekenhuis. Voor de impact op lange termijn werken we samen met zorginstellingen en gemeenten – om voeding niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in wijken en bij mensen thuis beter te krijgen.’  

De impact van voeding in de zorg
‘Er zijn ziektes of aandoeningen die voorkomen kunnen worden door goede voeding en genoeg beweging. Mijn eigen domein – cardiologie – is daar een goed voorbeeld van: vaak een gevolg van leefstijl. Maar er zijn tal van andere voorbeelden: zo lijkt een botbreuk vaak stomme pech, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer oudere mensen veel bewegen en goed op hun voeding letten, breken hun botten mogelijk minder snel omdat ze niet zo broos zijn. Tijdens herstel van ziekte is voeding altijd belangrijk. Als je goed gevoed bent, herstel je makkelijker. Ook bij ziektes die niet direct gerelateerd zijn aan voeding, is het dus van belang om goed op je voeding te letten.’

At your request: een groot succes
‘Een van de eerste pilots binnen het ziekenhuis draaide om eiwitrijk voedsel. We zorgden ervoor dat patiënten voor de ziekenhuisopname én na de ingreep voeding kregen waarin meer eiwit zat dan in normale voeding. Om fysiek herstel extra te bevorderen is naast extra eiwitextra beweging nodig:voor en na een operatie. Omdat we voeding zo belangrijk vinden, vond de start van ons allerbelangrijkste project ongeveer zeven jaar geleden plaats. We zijn in ons ziekenhuis toen het project ‘At your request’ gestart. Dat is een Amerikaans concept van Sodexo, waarbij patiënten eten bestellen wanneer zij trek hebben. Sinds de introductie in november 2012 reageren de patiënten enthousiast. Iedere patiënt kan tussen zeven uur ’s ochtends en zes uur ‘s avonds zelf kiezen wat, waar, wanneer en met wie hij eet. Dat lijkt logisch, net als thuis, maar voor een ziekenhuis is dat nog steeds heel bijzonder. Vroeger werden de maaltijden in ziekenhuizen nog gezien als praktisch noodzaak, maar hier worden patiënten gestimuleerd om iets extra’s te nemen, zoals eiwitrijk ijs of andere gezonde tussendoortjes. In samenwerking met de Wageningen Universiteit en Carrezzo Nutrition zijn er speciale voedingsmiddelen met extra eiwit ontwikkeld, de basisproducten zoals brood, sappen en soepen zijn een aanwinst voor patiënten.’

Alliantie Voeding in de Zorg in Dutch Food Week
15 oktober – Expertmeeting Goed Voeding in de Zorg. 
In deze expertmeeting worden best-practices, knelpunten en kansen gedeeld tav goede voeding in ziekenhuizen. Nationale partners lichten ontwikkelingen, innovaties én ambities toe. De Alliantie Voeding in de Zorg gaat in op de samenwerking tussen lopende initiatieven en het VWS uitrolprogramma ‘Goede Zorg Proef je’. Hier vind je meer informatie.

10 oktober – Samen voor een gezonde regio – Netwerkbijeenkomst
De  Coalitie Preventie Regio Foodvalley zet in op een gezonde regio.  Tijdens de netwerkbijeenkomst op 10 oktober (voor professionals) staat voeding en bewegen in de preventieve en curatieve zorg centraal. Wat zijn de ambities van regionale partners in het bevorderen van gezond gewicht? Hoe brengen we in Regio Foodvalley expertise samen? Hier vind je meer informatie. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina