Milieuwetenschapper Jerry van Dijk: ‘Radicale verandering is onvermijdelijk, maar hoe ga je dat aanpakken?’

07 september 2019

In gesprek met Jerry van Dijk, universitair docent Natuurontwikkeling en -beheer aan de Universiteit Utrecht.

foto credits: Jarno Verhoef
foto credits: Jarno Verhoef

‘Hoe voed je een groeiende wereldbevolking op een gezonde en eerlijke manier zónder de ecologische grenzen te overschrijden?’ Het is een van de grote vraagstukken waarmee milieuwetenschapper Jerry van Dijk zich bezighoudt. Geen gemakkelijke opgave, want wat maakt een voedingspatroon of landbouwtechniek gezond of duurzaam? Complexe issues die vragen om meerdere benaderingen. Future Food Utrecht, waarvan Van Dijk één van de ambassadeurs is, bundelt daarom de wetenschappelijke krachten van Utrechtse onderzoekers die zich met voedsel bezighouden. Ieder jaar organiseert Future Food een symposium dat dit jaar plaats vindt op 11 oktober tijdens de vijfde editie van Dutch Food Week. Op het menu staat het ambitieuze en omstreden EAT-Lancet rapport.

Nieuwe kijk op eten
Het EAT-Lancet rapport pleit voor een andere manier van voedselproductie en -consumptie. Van Dijk: ‘Je kunt het zien als een dappere poging om allerlei verschillende wetenschappelijke inzichten rondom voedsel te vertalen naar concrete actie.’ Het rapport, opgesteld door een commissie van vooraanstaande wetenschappers uit verschillende landen en disciplines, stelt onder andere een dieet voor dat nodig is om tien miljard mensen te kunnen voeden. Dit dieet bestaat voor het grootste deel uit planten en bevat minder vlees, zuivel, suiker en sterk bewerkt voedsel dan wat in veel landen gebruikelijk is. 

Verdeeld landschap
Wereldwijd is dit rapport wisselend ontvangen. Er volgt kritiek vanuit diverse (kennis)instellingen op de bescheiden hoeveelheid vlees die wordt aanbevolen. Daarnaast is er – volgens bepaalde instanties – weinig aandacht voor de effecten van het dieet op bijvoorbeeld het inkomen van boeren. Van Dijk: ‘We willen dit symposium gebruiken om kritisch te kijken naar hoe succesvol dit rapport is. Radicale verandering is onvermijdelijk, maar hoe ga je dat aanpakken? Je hebt te maken met consumenten, producenten, verwerkers, overheden en ga zo maar door. En dat op lokaal, nationaal en internationaal niveau! Door die veelheid aan partijen en lagen bestaat de neiging om met kleine stapjes te werken. Maar de grote vraag is of we er op die manier wel gaan komen.’

De weg(en) voorwaarts
Het symposium op 11 oktober staat in het teken van de verschillende oplossingen en hun consequenties. Versterken slimme technische oplossingen en agro-ecologie elkaar of is er in de toekomst geen plek meer voor industriële landbouw? Hoe kom je in een geglobaliseerde wereld tot integrale duurzaamheidsoplossingen? En als een gezondere bodem gezonder eten voortbrengt, hoe zorg je er dan voor dat consumenten hiermee rekening houden in de supermarkt?

Kom ook!
Meepraten over deze uitdagende onderwerpen? Schrijf je hier (gratis) in.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina