Geslaagde eerste Open Dag van Samen Tegen Voedselverspilling

10 oktober 2019

Zondag 6 oktober vond bij THREE-SIXTY, het centrum tegen voedselverspilling in Veghel, de eerste Open Dag van Samen Tegen Voedselverspilling plaats. Bezoekers konden hier zien wat we in Nederland allemaal doen om voedselverspilling te verminderen en te voorkomen. Ook kon je er leren wat je als consument zelf kunt doen. De Open Dag was bijzonder geslaagd, met heel geïnteresseerde bezoekers. Het is duidelijk dat het onderwerp leeft in Nederland.

Photocredits: Stichting Samen Tegen Voedselverspilling

Eén van de bezoekers vertelde enthousiast dat ze van alles wat ze kookt de volgende dag wel weer iets anders kan maken. “Ik hou er niet van twee keer achter elkaar hetzelfde te eten. Dus ben ik zeer creatief in wat je allemaal met restjes kunt doen. Toen ik op de website van Samen Tegen Voedselverspilling las dat er een open dag werd georganiseerd, heb ik dit meteen in mijn agenda gezet. Zo heb ik vandaag weer nieuwe inspiratie op gedaan en ben ik meer te weten gekomen over hoe anderen dit doen.” 

Tijdens de open dag boden stakeholders die aangesloten zijn bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling,verschillende activiteiten aan. Zo organiseerde Rabobank samen met Samen Tegen Voedselverspilling een bijzondere Virtual Reality Experience. Hier konden bezoekers spelenderwijs verschillende oplossingen in de strijd tegen voedselverspilling ervaren. 

Iedereen was bijzonder enthousiast over de Virtual Reality Experience. Zo kon je tijdens de experience een kijkje nemen in de keuken van Instock, werd er een virtuele tocht door een tomatenkas gemaakt en liepen bezoekers als het ware in De Verspillingsfabriek rond. “Het was geweldig om te zien hoe dit soort producten worden gemaakt,” zei deelneemster Liesbeth. “Ik ga voortaan echt beter letten op wat ik wel en wat ik niet weggooi. Nu ik heb gezien hoeveel tijd en moeite er wordt gestoken in ons voedsel, besef ik pas goed hoe zonde het is om eten weg te gooien. Het is belangrijk om vooraf goed te kijken hoeveel je moet koken en welke eventuele restanten je op tijd moet invriezen.” 

Ook was er een markt waar stakeholders hun initiatieven tegen voedselverspilling lieten zien, met Contronics Dry Misting, Protix en OERei, Rabobank,TuttiFoodi, Voedselbanken Nederland en het Voedingscentrum. Ook Inpat Center en Yespers namens Verspilling is Verrukkelijk vertelden hoe zij bijdragen aan een verspillingsvrij Nederland en een circulaire economie. 

Contronics Dry Misting liet zien hoe zij fruit en groenten langer vers kunnen houden met dry mist. Veel mensen herkenden dit van bijvoorbeeld Albert Heijn, waar dry misting(beneveling) al vaker op de groenten- en fruitafdeling te zien is. 

Daarnaast waren er proeverijen waar verschillende verspillingsvrije producten geproefd konden worden zoals worstenbroodjes en heerlijke tomatensoep van De Verspillingsfabriek. “Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die bewust voor producten kiezen die ook bijdragen aan een betere wereld. Dit doet mij onwijs goed. Ik heb zelf zojuist ook 4 zakken verspillingssoep gehaald. Niet alleen de prijs maar ook de bereidingswijze en de herkomst van de ingrediënten moeten doorslaggevend zijn in je aankoop”, aldus bezoeker Theo.

De hele dag door werden er presentaties gegeven door Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling, en Frenk van den Berg, ambassadeur van Hutten. Vooral de hoeveelheid voedsel die we met elkaar weggooien, maakte veel indruk. Ook al zijn consumenten gemiddeld over de afgelopen 3 jaar 7 kilo per persoon minder gaan weggooien, we verspillen nog altijd ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Er is dus nog steeds veel winst te halen.

Daarnaastkonden bezoekers deelnemen aan een interactieve quiz over voedselverspilling, georganiseerd door het Voedingscentrum. Winnaars van de quiz kregen een prachtig kookboek mee naar huis. In de quiz werden onder andere vragen gesteld over de beste plek om voedsel te bewaren en over de houdbaarheid van bepaalde producten. Ook werd afgerekend met misvattingen over bijvoorbeeld de Tenminste Houdbaar Tot (THT) datum. 

Bezoekers namen via hun telefoon deel aan deze quiz en gingen weer naar buiten met veel nieuwe kennis om voedselverspilling te vermijden. In de woorden van bezoekster Ans:“Wat een leuke en informatieve manier om handige tips en tricks te leren! Ik had eerlijk gezegd best wel wat vragen verkeerd beantwoord. Maar juist dat maakt het voor mij extra leerzaam. Ik kan iedereen aanraden eens kritisch naar zijn eigen gewoontes en gebruiken te kijken waar het gaat om het kopen en gebruiken van voedsel. Met minimale aanpassingen en ogenschijnlijk simpele oplossingen kun je echt heel veel verschil maken. Al is het maar dat je thuis je boodschappenlijstje maakt. En het kan je ook geld opleveren. Besef je wel wat je maandelijks kunt besparen door bijvoorbeeld daadwerkelijk dat boodschappenlijstje te maken? Of je koelkast op 4 graden te zetten in plaats van 5? Ik vind dit een goed initiatief en blijf zeker betrokken bij Samen Tegen Voedselverspilling en toekomstige events.”

Ook kon er ook nog een kijkje worden genomen in De Verspillingsfabriek die net als Samen Tegen Voedselverspilling ook in THREE-SIXTY is gevestigd. Na afloop kreeg iedereen een Eetmaatje,een handige maatbeker voor het afmeten van o.a. pasta en rijst, en een Ja-Nee koelkaststicker van het Voedingscentrum mee naar huis. Hiermee kunnen de bezoekers thuis nóg beter op maat koken en hun boodschappen op de juiste plaats bewaren.

Tot slot was ook Becky, de nieuwe mascotte van de Hoe #verspillingsvrij ben jij?campagne van Samen Tegen Voedselverspilling, aanwezig. Bezoekers konden met haar op de foto en ze liep rond bij de kidscornerwaar een kleurplatenwedstrijd was georganiseerd voor de kinderen!

Al met al was dit een informatieve en gezellige dag met opvallend veel initiatieven die het tegengaan van voedselverspilling stimuleren. Het liet duidelijk zien dat steeds meer Nederlander zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan. Of in de woorden van Toine Timmermans: “Een lijn die we absoluut moeten vasthouden. Want we zijn goed op weg en we willen graag nog meer mensen inspireren om met de juiste koop-, kook- en bewaartips aan de slag te gaan.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de opbouw van Dutch Food Week 2020

De nieuwsbrief is er voor iedereen die betrokken wil zijn bij de totstandkoming van Dutch Food Week. Schrijf je hier in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina