Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “Als agrifood-koploper moet je slim inspelen op de uitdagingen van de toekomst”

01 oktober 2019

Een gesprek met gedeputeerde bij provincie Flevoland Jan-Nico Appelman, gedeputeerde bij Provincie Flevoland (én boer!)

De provincie Flevoland is al jaren een mondiale speler op landbouwgebied. De traditionele akkerbouwgewassen – aardappelen, wortelen en uien – nemen een belangrijke plek in. Tegelijkertijd wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe manieren van landbouw bedrijven. Tijdens Dutch Food Week (5-16 oktober 2019) organiseert de provincie meerdere evenementen die laten zien hoe dat pionieren eruitziet. We laten ons bijpraten door gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Want hoe kijkt de provincie naar de huidige agrifood-ontwikkelingen?

Het Flevolandse landschap leent zich erg goed voor akkerbouw. De landbouwsector speelt dan ook een significante rol in de provincie. Appelman: ‘Zowel qua toegevoegde als ruimtebeslag heeft de sector een behoorlijke impact. Dat zit ook in het DNA van de regio. Onze groente en uitgangsmaterialen gaan de hele wereld over. Maar we kijken ook vooruit. Welke ontwikkelingen zijn er, waar liggen nieuwe kansen?’ Slim samenwerken is in zijn visie cruciaal. Appelman: ‘We innoveren vanuit het triple helix-model; samen met onderwijs- en kennisinstellingen, boeren en ondernemers.’ 

Boer of bestuurder?

Appelman voelt zich sterk verbonden met de agrifood-sector. Hij komt uit een familie van handelaren en boeren en bezit zelf ook een akkerbouwbedrijf. Appelman: ‘Mijn functies van gedeputeerde en boer lijken misschien heel verschillend, maar beide gaan over zaaien en oogsten. In zowel de landbouw als in de politiek moet je het gehele ecosysteem gezond houden.’ Om de sector ook op de lange termijn gezond te houden, moet er goed omgegaan worden met verschillende uitdagingen. Appelman: ‘Bodem, water, klimaat en biodiversiteit zijn grote thema’s. Hoe zorg je ervoor dat boeren daar goed op inspelen?’

Rol Provincie

Als overheid kun je hierin een leidende rol spelen, vindt Appelman. Appelman: ‘Wij handelen vanuit de vraag: ‘Hoe inspireer, verbind en ondersteun je de boeren, zodat zij vrij kunnen ondernemen?’’ Eén van de antwoorden op die vraag is de organisatie van challenges en proeftuinen. Zo vindt tijdens Dutch Food Week de ‘Eet als een pionier’-challenge plaats, waarbij verschillende koks menu’s samenstellen aan de hand van plantaardige, eiwitrijke ingrediënten van Flevolandse bodem. Het publiek mag hun voorkeur uitspreken. Appelman: ‘Op die manier betrek je de hele keten erbij, dus van boer tot consument. We willen aan boeren laten zien dat er een business case is voor plantaardige eiwitten, zodat ze slimme stappen nemen richting de toekomst. Want we gaan onze eiwitten hoe dan ook steeds meer uit plantaardig voedsel halen.’

Korte ketens

Een andere belangrijke kans ziet Appelman in de korte voedselketen. Op dit moment produceert de regio veel voor mondiale markten, maar er is dicht bij huis ook een hoop winst te behalen. Met het initiatief FoodChains 4 EU probeert de Provincie deze kans voor het voetlicht te brengen. Appelman: ‘FoodChains 4 EU is een mooi voorbeeld van een Europees interreg-project. Dat zijn projecten die ondernemers de mogelijkheid bieden om grensoverschrijdend te werken. We zien dat sommige regio’s in Europa behoorlijk ver zijn met het ontwikkelen van ‘korte ketens’ en willen daar graag van leren.’ Een delegatie van boeren, ondernemers, ambtenaren en onderwijs- en kennisinstellingen bezocht daarom onder andere Engeland en Italië. Ze leerden over de marketing van streekproducten, het aansluiten bij de lokale eetcultuur en wat er nodig is om je producten lokaal en regionaal af te zetten. Appelman: ‘We willen het graag zo concreet mogelijk maken. Hoe ga je van een mooi idee naar een ondernemersplan en wat vergoot de kansen op succes?’

Floriade Expo 2022

Appelman blikt ook verder vooruit, richting de Floriade in 2022. Hij ziet een parallel met Dutch Food Week. Appelman: ‘Beide evenementen vormen een uitstekende gelegenheid om te laten zien wat er allemaal speelt in de regio. We zetten vol in op een innovatieve agrifood-sector en willen onze koppositie behouden.’

Benieuwd geworden naar de evenementen in Flevoland tijdens Dutch Food Week? Bekijk het programma hier!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina