Educatieboerin Marja van de Vorle: ‘We vertellen altijd een persoonlijk verhaal’

25 september 2019

Tijdens Dutch Food Week organiseren veel educatieboeren extra activiteiten, zoals boerderijlessen, open dagen en excursies. Een mooie kans om eens een kijkje te nemen op het erf van een van deze prachtige boerderijen. Educatieboerin Marja van de Vorle van Het Paddenstoelenhuis uit het Noord-Brabantse dorp Berghem ontvangt op 5 oktober bezoekers op het bedrijf. 

Samen met haar man, René van de Vorle, startte ze in 1995 een champignonkwekerij in hun geboortestreek. Marja: ‘We hebben jarenlang witte champignons geteeld totdat we in 2005 besloten afscheid te nemen van deze klassieke champignon. Vanaf toen zijn we ons gaan specialiseren in de teelt van kastanjechampignons en portabella’s. Later zijn daar nog andere soorten paddenstoelen bij gekomen.’

Marja van de Vorle

Ziel en zaligheid
Marja en René ontvangen regelmatig groepen en schoolklassen. Marja: ‘We vertellen altijd een persoonlijk verhaal. Bezoekers – zowel jong als oud – begrijpen ons beter wanneer we vertellen wie wij zijn, welke keuzes we maken en hoe ons bedrijf ontwikkeld is. Een sterkte kant van de agrarische sector is het persoonlijke verhaal: de ziel en zaligheid waarmee een boer elke dag zijn werk doet.’

Educatieboerderij
Marja ontvangt ongeveer 15 tot 20 klassen per jaar op haar boerderij. Marja: ‘Naast het bezoek van de klassen aan ons bedrijf, coördineer ik klasseboeren in de regio Oss. Een paddenstoelenkwekerij is een hartstikke leuke leeromgeving. Door te zien, te ervaren, te doen én te proevenleren kinderen veel over de natuur, de seizoenen, het milieu en hun voedsel.We confronteren kinderen met de herkomst van voedsel en wat er dagelijks op hun hun bord ligt. We leggen altijd de link met de natuur en vertellen waarom je de paddenstoelen uit het bos beter niet kan eten en die van ons wel. Ik vind het leuk dat het niveau en de dynamiek van groepen elke keer anders is. Er zouden budgetten beschikbaar moeten zijn om elk kind minstens één keer in zijn of haar schoolloopbaan een boerderij te laten bezoeken.’

Restaurant Oss
Één van de educatieprogramma’s die Marja organiseert, is de door de gemeente Oss gesteunde formule ‘Restaurant Oss’. Marja: ‘Met dit project geven we kinderen les over de herkomst van voedsel. Er is extra aandacht voor voedsel uit de eigen regio. Het programma sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs en is geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Dankzij een bijdrage van de Gemeente Oss hebben alle scholen in de Gemeente Oss deze les bij de start gratis kunnen boeken voor hun leerlingen. Ondertussen hebben we met dit project al meer dan 1.500 leerlingen kennis laten maken met lokaal eten uit hun directe omgeving.’

Klik hier voor meer informatie over het educatieprogramma van Het Paddenstoelenhuis. De boerderij een keer bezoeken? Tijdens Dutch Food Week ben je op zaterdag 5 oktober van harte welkom!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina