500 mensen aan tafel tegen honger in het scheepvaartmuseum

08 oktober 2019

World Food Day 2019: wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid 

Op 16 oktober 2019 is het World Food Day en gaan 500 mensen aan tafel tegen honger, in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Deze dag is in het leven geroepen om stil te staan bij de belangrijke thema’s honger en voedselzekerheid. Tijdens het diner zoeken we aan tafel naar oplossingen die we in Nederland te bieden hebben om #zerohunger te bereiken. Internationale gastchef Selassie Atadika en vijf bekende Nederlandse chef-koks dienen gerechten voor die laten zien hoe onze dagelijkse voedselkeuzes kunnen bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen.

Tientallen jaren maakte de wereld progressie in het gevecht tegen honger, maar sinds een paar jaar groeit het aantal mensen dat structureel niet genoeg te eten heeft weer. Elke dag gaan er 820 miljoen mensen met honger naar bed. Dat is één op de negen mensen. Gek genoeg zijn er wereldwijd ruim twee keer zoveel mensen met overgewicht. Conflict, klimaatverandering en verspilling zijn belangrijke oorzaken. Als een van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, heeft Nederland zich verbonden aan het behalen van de Sustainable Development Goals. Zij hebben met elkaar de afspraak gemaakt dat honger in 2030 niet meer voorkomt. Wereldwijd werken heel veel mensen en organisaties aan dit doel, maar we zijn er nog lang niet. 2030 komt snel dichterbij, dus iedereen moet in actie komen om #zerohunger mogelijk te maken. 

LINE-UP VAN ZES CHEFS 
Op woensdag 16 oktober brengen we daarom 500 mensen bij elkaar. Tijdens het diner nemen hosts Eric Corton en Helen Kranstauber iedereen aan tafel mee langs de problematiek van honger: wat zijn de oorzaken, hoe wordt hier aan gewerkt, maar vooral ook, wat kun je als consument doen om een bijdrage te leveren aan voedselzekerheid? De Ghanese gastchef Selassie Atadika (die tijdens haar werk als humanitaire hulpverlener voor de VN de impact van de voedselcrisis met haar eigen ogen aanschouwde) en Nederlandse chefs Joris Bijdendijk, Yvette van Boven, Nadia Zerouali, Samuel Levie en Ralph Dahlhaus zetten het menu van de toekomst voor. Met vijf bijzondere gerechtjes laten ze zien hoe onze dagelijkse voedselkeuzes bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. Op weg naar #zerohunger in 2030! 

WAT KUN JE ZELF DOEN? 
Hoe help je nog meer mee in de strijd tegen honger? Niet alleen tijdens World Food Day kunnen we met z’n allen iets doen; wat wij dagelijks besluiten te eten heeft invloed op het eten van anderen. 

1. Kies voor een duurzame balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten 
De productie van dierlijke en plantaardige eiwitten heeft op verschillende manieren impact op het milieu. Zo heeft veeteelt bijvoorbeeld veel landbouwgrond nodig, waarvoor veel bos wereldwijd verdwijnt. Ontbossing is niet alleen belastend voor dieren, planten en de inheemse bevolking, maar draagt ook bij aan klimaatverandering, waardoor oogsten mislukken en ecologische systemen veranderen. Daarom is een duurzame balans tussen dierlijke eiwitten (zoals vlees, melk en eieren) en plantaardige eiwitten (zoals noten, peulvruchten en granen) essentieel. 

2. Eet lokaal en met de seizoenen mee 
We zijn zo gewend dat haast alle producten die we eten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Grote hoeveelheden voedsel worden ingevoerd van verre landen, terwijl Nederlandse en Europese boeren het hele jaar door producten kunnen leveren waarmee we gevarieerd en gezond kunnen eten. Lokaal en met de seizoenen mee eten zorgt voor een korte voedselketen. Dat biedt toegevoegde waarde voor de boer en vormt een belangrijke basis voor (duurzame) kringlooplandbouw. 

3. Verspil zo weinig mogelijk 
Voor de productie van voedsel is een grote hoeveelheid land, water en arbeid ingezet. Minder voedsel verspillen is één van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen om je milieu-impact te verlagen. In ontwikkelende landen is nog veel winst te halen door het terugdringen van voedselverliezen, veelal direct na de oogst, en daarmee een flinke bijdrage te leveren aan voedselzekerheid. 

4. Betaal een eerlijke prijs 
Een goede prijs voor voedsel helpt boeren en arbeiders in ontwikkelende landen een betere plek te verwerven in de handelsketen. Het kopen van een product met een keurmerk voor een eerlijke prijs zorgt voor leefbare lonen en een duurzame toekomst voor boeren, wat bijdraagt aan voedselzekerheid. 

5. Eet gevarieerd en gezond 
Zero hunger gaat niet alleen over de beschikbaarheid van voedsel, maar ook over de beschikbaarheid van gezond voedsel. Voor kleine boeren, mensen die wonen in conflictgebieden of die slachtoffer zijn van milieurampen, is vers en gezond voedsel niet altijd beschikbaar en soms ook veel duurder. Tegelijkertijd zijn voedselpatronen drastisch veranderd. Op plekken waar welvaart is, maar ook op plekken waar mensen weinig te besteden hebben. We maken steeds meer gebruik van bewerkte producten, kant-en-klaarmaaltijden en fast food. Een ongezond voedingspatroon kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals obesitas. 

OVER DE ORGANISATIE 
Wereldvoedseldag is een internationale bewustwordingsdag die in 1979 in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. De Nederlandse invulling wordt gedaan door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Dutch Food Week. Naast het publieksevent Aan Tafel Tegen Honger, brengt de organisatie tijdens World Food Day met het professionals event ‘Circular Food Systems for Food Security’ overheid, bedrijfsleven, ngo’s en kennisinstellingen samen. 

PRAKTISCHE INFORMATIE EN AANMELDING 
Het programma start om 19.00. Wie ook vindt dat honger geen plek meer heeft in deze wereld kan zich aanmelden via de website van World Food Day. Er zijn 500 plekken beschikbaar. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de opbouw van Dutch Food Week 2020

De nieuwsbrief is er voor iedereen die betrokken wil zijn bij de totstandkoming van Dutch Food Week. Schrijf je hier in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina