‘Het gebruik van data in de gehele Agrifood keten neemt explosief toe’

25 september 2018

Noord-Brabant loopt in Europa voorop op het gebied van agrifood. Deze provincie heeft een zeer sterke primaire sector en voedselverwerkende industrie. Dit is ook de eerste provincie in Nederland met een heuse data-universiteit: Jheronimus Academy of Data Science (JADS). Data Science wordt steeds belangrijker om antwoorden te vinden op de uitdagingen van onze tijd, zeker op het gebied agrifood. Dat is een van de onderwerpen waar JADS zich mee bezig houdt.  Aan het woord Mark van de Pol (Head of innovation and entrepreneurship) van JADS.  

Gepersonaliseerde menu’s
Wat is de invloed van data op onze dagelijkse voedselsamenstelling en beleving? ‘Het gebruik en de impact van (big) data in de gehele agrifood keten zal, net als in andere sectoren, de komende jaren explosief toenemen. Data over wat, waar en wanneer we eten en kopen en de impact daarvan op onze gezondheid wordt steeds vaker en sneller gegenereerd. De connected consumer ontwikkelt zich razendsnel. Alle machines en producten in de productieketen zullen voorzien zijn van sensoren. . Er gaat een oceaan aan data ontstaan. Gelukkig ontwikkelen ook de technologische mogelijkheden om in deze data nieuwe, onverwachte correlaties en patronen te herkennen, zich snel. We spreken van “dataficatie” van de keten. De dataficatie zal van toepassing zijn op de gehele keten, van productie, verwerking, distributie tot aan de consument. We spreken ook wel van ‘internet of food’ in deze context’, aldus van der Pol.

Verbinding
Wat adviseer je agrifood-bedrijven en startups? ‘Stap uit de comfortzone. Men moet zich bedenken dat ontwikkelingen binnen data science het productieproces beter maakt, de kwaliteit hoger en de kosten lager worden. Data science is vaak onbekend terrein en organisaties zijn er nog onzeker over. Maak daarom de verbinding met andere vakgebieden, met studenten en wetenschappers om te sparren en te leren over ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden.’

Bird’s eye
Een voorbeeld van een van de grotere projecten waar JADS aan werkt is Bird’s eye – the eye in the sky. ‘In Nederland worden subsidies gegeven aan de hand van het gewas dat verbouwd wordt. Het is voor de overheid moeilijk controleren welk gewas er daadwerkelijk verbouwd wordt. Met satellieten worden gewassen herkend en gecontroleerd. Met diezelfde technologie wordt ook de bewerking van de gewassen in de gaten gehouden.

#DATAFOOD
‘Eind oktober organiseren we i.s.m. Ondernemerslift+ en de Bossche Investerings Maatschappij (BIM), een event rondom data science en agrifood. Het hoofdthema is: hoe kan de agrifood-keten van grond tot mond zichzelf beter ontwikkelen, verbeteren en vernieuwen? Hierbij kan je denken aan kunstmatige intelligentie, robotisering en andere nieuwe toepassingen.’ Dit event organiseren we in het kader van het themajaar We Are Food. Vanaf maart 2018 zet We Are Food tien maanden lang telkens één actueel (agri)food thema in de spotlights, in oktober is dat onderwerp #datafood.

Voor meer informatie over JADS zie www.jads.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Agri Food Talks is voor iedereen die aan het werk is voor DAFW (Dutch Food Week). Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina