Kids Kook Battle voor alle kinderen in Nederland

07 september 2016

KOOKWEDSTRIJDEN VOOR ALLE KINDEREN VAN HEEL NEDERLAND

_MG_5923_Willem de KamZelf koken is zelf weten
Nederland zit vol met onontdekte kleine kooktalenten. Tijdens Dutch Agri Food Week (12 tot en met 25 oktober) geven we deze kinderen een schort en een podium om hun kookkunsten te laten zien. Honderden kinderen zullen dan bezig zijn met gezond en lekker koken. In heel Nederland zijn wedstrijden en activiteiten gericht op samen gezond koken. Op woensdag 19 oktober wordt dit feestelijk bij elkaar gebracht in een nationale finale.

Kinderen leren hierdoor al op jonge leeftijd waar hun voedsel vandaan komt en wat gezond eten is. Ze ervaren hoe leuk het is om samen gezond te koken. Weten waar je eten vandaan komt, wat erin zit en of je het in je mond wil stoppen. Zelf koken is zelf weten.

Kinderen weten vaak niet waar hun eten vandaan komt.
Kokkerelli - Afbeelding1Zo’n 95 % van de Nederlandse kinderen tussen 7 en 19 jaar eet niet genoeg groente en fruit. Daarbij heeft 14% van de Nederlandse kinderen overgewicht. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren wat gezond voedsel is.

Wanneer kinderen zelf groenten verbouwen met eigen moestuintjes, op bezoek gaan bij boeren, tuinders en samen koken krijgen ze plezier in gezond eten. Dit zorgt ervoor dat ze ook op latere leeftijd gezond eten.

Verschillende regio’s doen mee:

Schermafbeelding 2016-09-06 om 17.11.08

Kokkereli & Kids University for Cooking Foundation in Zuid-Nederland en Gelderland

Keukenbazen_logo_2016-1

Keukenbazen in Noordoost-Brabant

 

Schermafbeelding 2016-09-06 om 17.15.30
KinderResto VanHarte
in o.a. Den Haag en Amsterdam.

 

Kokkerelli - Afbeelding2Daarnaast bijvoorbeeld het Kidskookcafé in Helmond, Kidscooking in Zeeland, Kaaskoppen & Dokwerkers en Smaaklessen. Tijdens Dutch Agri Food Week, werken deze organisaties samen om in één week, verspreid door heel Nederland kookwedstrijden te houden. Kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool (van 10 tot 12 jaar) gaan in verschillende gemeentes naar boeren en tuinders en koken samen van de ingrediënten die ze daar krijgen. Daarna gaan ze met elkaar de strijd aan om het meest gezonde en lekkere gerecht te maken.

Om alle kinderen in Nederland de kans te geven te koken kun je ook online meedoen met een nationale wedstrijd de Kids Kook Battle, powered by Allerhande. Op woensdag 19 oktober wordt dit feestelijk afgesloten en koken kinderen met elkaar.

Prijzen: Koken met een masterchef en Recept in Allerhande
Schermafbeelding 2016-09-06 om 17.11.32Zowel de regionale als nationale wedstrijden kennen een prijs, variërend van koken met een masterchef tot een masterclass met vriendjes. De winnaar van Kids Kook Battle komt met zijn recept in Allerhande.

Alle kookinitiatieven worden georganiseerd door gemeentes, provincies en regio’s in de agrifood- en foodsector met kennisinstellingen, retailers en bedrijfsleven.

Over je eten leren kennen
Tijdens Dutch Agri Food Week staan voedselinnovatie, voedselproductie en genieten van voedsel centraal. Boeren, tuinders, ondernemers uit toeleverende – en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan lekker en gezond voedsel en wat er van grond tot mond nodig is om dat voor elkaar te krijgen.

_MG_6101_Willem de KamNederland is het land met het meest gezonde en afwisselende dieet. Dit is knap in een land met weinig en dure grondstoffen en een klimaat met veel regen. In de toekomst zijn er meer mensen op de wereld  en dus meer monden te voeden.  In Nederland willen we ervoor zorgen dat grondstoffen niet uitgeput raken, de aarde gezond blijft, en dat we goed zijn voor planten en dieren. Tegelijkertijd willen we gezond en lekker eten maken, genoeg voor iedereen. Dit doen we door verbeteringen en vernieuwingen. Door deze kookwedstrijden leren kinderen waar het eten vandaan komt, wat gezond voedsel is en de waarde van eten.

Dutch Agri Food Week
Dutch Agri Food Week is een samenwerkingsverband van inmiddels ca 400 organisaties. Inhoudelijk wordt het programma mee gemaakt door onze partners Albert Heijn, Rabobank, FrieslandCampina, LTO Nederland, ministerie van Economische Zaken, MKB Healthy Food, Wageningen University & Research en Vion Food.

Initiatiefnemers zijn Topsector Agri & Food, Food Valley NL, regio’s in agrifood – en tuinbouw: Agri Food Capital, Greenport Westland – Oostland en Brightlands Greenport Venlo.

Volg ons op www.dutchagrifoodweek.nl
Facebook.com/DutchAgriFoodWeek
#DAFW16

Lees hier het persbericht van Allerhande: Allerhande zoekt kookgekke kinderen

_MG_5904_Willem de Kam

 

Programma-overzicht

Datum Organisatie waar
11 oktober Resto VanHarte, kinderrestaurant Amsterdam
12 oktober Kokkerelli: koken met basisscholen Venlo
13 oktober KidsKookcafé: koken met basisscholen Helmond
14 oktober Resto VanHarte , kinderrestaurant Den Haag
15 oktober Keukenbazen: koken in 18 gemeentes in Noordoost Brabant ’s-Hertogenbosch (Willem I College)
19 oktober KidsKookBattle en alle regio’s Foodhallen Amsterdam

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief Dutch Food Talks is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom Dutch Food Week. Schrijf je in!

Pers Partners

Volg ons

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Dutch Food Week of over deze website, neem dan contact met ons op.

Ga naar contactpagina