Frank en Nelisa Schaafsma van zelfslachtende Keurslager Schaafsma leverden jarenlang vlees aan Theaterfestival Oerol, dat plaatsvindt op het eiland Terschelling. Het theaterfestival duurt tien dagen en trekt veel mensen ‘van de wal.’ Voorheen leverde de slagerij het vlees voor de bezoekers en voor de vrijwilligers. Dat waren ongeveer 400 mensen. Vorig jaar besloot het festival echter om een andere koers in te zetten.

Oerol is al jaren bezig de ecologische voetafdruk van het festival te verkleinen. De organisatie vindt het belangrijk om de natuur en het landschap van Terschelling zo min mogelijk te belasten. Om deze reden maakte Oerol vorig jaar de keuze om geen vlees aan haar bezoekers en vrijwilligers te serveren.

Hierop zijn Frank en Nelisa Schaafsma het gesprek aangegaan met de nieuwe directeur. Nelisa: ”Dat was al een stap, want in eerste instantie voelden we ons wel aan de kant gezet. Maar door een gesprek aan te gaan zet je de deur weer open. Onze oproep was om mensen een keuze te bieden in het aanbod. De uitgangsvraag voor Oerol was ‘wat als er alleen gebruik gemaakt wordt van de lokale vleesproductie?’”

81 gram 
Oerol rekende uit wat er dan gebeurt. Jaarlijks zijn er zo’n 400.000 hongerige mensen op het eiland, en elk jaar worden er zo’n 100 runderen en 600 lammetjes geslacht op Terschelling. Wil je alle eilanders en eilandbezoekers met dit lokale vlees voeden, dan kom je uit op een eerlijke verdeling van 12 gram vlees per persoon per dag, of 81 gram per week. Dit is ongeveer het gewicht van één hotdogworstje. Zo is het huidige aanbod voor de festivalbezoeker ontstaan.

Lokale keten
Frank: ”Wij zijn een zelfslachtende slagerij. Voor ons lokale rundvlees werken we samen met vier boeren en we hebben Hereford-runderen die grazen op de Bosplaat. Daarnaast houdt een boer schapen en lammeren voor ons. Zij grazen op de Waddendijken en houden daarmee ook de dijk in goede conditie. Omdat wij een lokale keten vertegenwoordigen zijn wij de beste partij om zaken mee te doen voor een lokaal product. We kwamen tot een nieuwe afspraak en mochten voor 40% van de vrijwilligerscatering vlees leveren en voor de bezoekers hebben we een bijzondere hotdog van Terschellinger lamsvlees ontwikkeld. Dat is hyperlokaal vlees en hotdogs zijn een goede manier om alles van het dier te kunnen gebruiken, nadat de mooie schouders en karbonaadjes uitgesneden zijn. We mochten 750 worstjes leveren met als achterliggende gedachte: op is op. Bovendien hebben we speciaal een aantal vegetarische producten ontwikkeld.

Om het worstje uiteindelijk als hotdog aan de bezoeker te presenteren werken we samen met een lokale specialiteitenwinkel, zij hebben een winkel en doen catering met diverse producten van het eiland. Zij maken de hotdog af met zuurkool, augurk, gebakken uitjes en kropsla uit eigen tuin.

Producten van het eiland
Frank: “Wat ons betreft zijn er veel meer prachtige producten van het eiland die we kunnen bieden. Ons rundvlees is lokaal gehouden. We zijn ook heel trots op het vee van de Kudde van Terschelling dat op de Bosrand gehouden wordt. Een deel van die kudde wordt naar ons gebracht. Nu hebben we een relatief jonge kudde. Klanten begrijpen het soms niet als je vertelt dat de Bosplaat-hamburger op is. Die zouden we ook graag aan Oerol leveren. Het is een prachtig product. Het komt natuurlijk van twee kanten: als je waarde hecht aan een lokaal product, dan moet je ook investeren in een lokale aanbieder, zoals wij, en soms ook ‘nee’ accepteren.”

Vereniging Zelfslachtende Slagers

Zelfslachtende slagers vormen een cruciale schakel in de regionale voedselketens. De korte keten van de zelfslachtende slager is een voorbeeld van een duurzame voedselketen. Daarnaast staat respect voor de dieren centraal en wordt de intrinsieke waarde van het dier erkend door elk onderdeel te benutten. De Vereniging Zelfslachtende Slagers (VZS), onderdeel van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), maakt zich sterk voor het behoud van deze groep slagers die wordt bedreigd door onder meer stapelende regelgeving die niet past bij het kleinbedrijf.