De slager is een ster in het tegengaan van voedselverspilling. Slagers werken 'van kop tot kont'; alles wordt gebruikt om een mooi product te maken. Ook informeren slagers hun klanten iedere dag hoe ze thuis voedselverspilling kunnen tegengaan; over bewaren en invriezen van vlees, het gebruik van de app Too Good To Go en het aanbieden van precies de juiste portiegrootte en aantal. De Verspillingsvrije Week, van 11 tot 17 september, vraagt aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. De slager is daarmee een adviseur voor de 1,5 miljoen consumenten die de ambachtelijke slager per week bezoeken.

Invriezen
De Verspillingsvrije Week zet dit jaar in op het gebruik van de vriezer om voeding op een voedselveilige manier te bewaren. Het verse vlees en vleeswaren van de slager kun je invriezen om deze op een geschikt moment te ontdooien. Maar, hoe lang kun je deze producten bewaren in de koelkast en vriezer? Om consumenten hierin te adviseren zijn er speciale ‘diepvriesstickers’ verkrijgbaar bij de slager.

Zintuigen
De slager zet op producten een bewaartermijn. Een product dat langer houdbaar is, zoals droge worst, krijgt een datum ‘Ten minste Houdbaar Tot’ of afgekort ‘THT’. Versbranches, waaronder slagers, poeliers en visspecialisten, maken nu gebruik van een pictogram met de boodschap ‘Kijk, ruik, proef’ dat duidelijk maakt dat de consument met eigen zintuigen kan beoordelen of een product nog geschikt is voor consumptie. Met deze sticker stimuleert de slager dat producten niet worden verspild. Ze zijn ontwikkeld in een samenwerking van: het Ministerie van LNV, het Ministerie van VWS, Voedingscentrum, stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Too Good To Go.

Veel te goed om weg te doen
Ruim 180 ambachtelijke slagers bieden producten aan via Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling. Hiermee worden producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten voor een gereduceerd tarief aangeboden. In 2022 hebben de deelnemende slagers samen 52.105 verrassingspakketten gered van de prullenbak. Volgens de berekeningswijze van Too Good To Go is daarmee ruim130.000 kg CO₂ uitstoot vermeden.

KNS is trots op de ambachtelijke slagers die op allerlei manieren voedselverspilling tegengaan en zo een bijdrage leveren aan één van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. KNS-voorzitter en slager te Wateringen Koos van Essen beaamt dit: “Slagers beschikken van oudsher en met huidige tools over veel kwaliteiten om dit maatschappelijke doel te behalen.” KNS is partner van de Verspillingsvrije Week. Bekijk ook de factsheet met daarin 7 manieren waarop de slager voedselverspilling tegengaat.

KNS

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. Wij werken aan een professionele en toekomstbestendige slagersbranche waarin de slager succesvol kan zijn als ondernemer, werkgever en vakman.